Sebastian Nybo: Erhvervslivets visionære forandringsagent fylder 50 år

Selv mener foredragsholderen, underviseren og debattøren Sebastian Nybo, at han kun lige er begyndt. Ikke desto mindre har han udrettet ganske meget i løbet af sine første 50 år. Efter en lederpost hos Politiken har han stået i front for SEB Gruppen A/S, der har sikret forandringsvilligheden hos virksomheder og organisationer som Novo Nordisk, SKAT, Nordea, Forsvaret, Teknologisk Institut og Google. Mere end 185.000 personer i ind- og udland har indtil videre oplevet Sebastian Nybo i aktion, og ud over hans prisvindende foredrag har han også omsat sin helhedsorienterede filosofi til både træningsforløb, bøger, cd’er og læringsspil.

Historien om Henrik Sebastian Nybo begynder i Struer, hvor han blev født den 8. maj 1963. Han er femte barn ud af en søskendeflok på seks og den yngste af familiens tre drenge. Den todelte tilgang til tilværelsen, som stadig i dag er meget karakteristisk for Sebastian, kan han takke hver af sine forældre for. Den praktiske entreprenørånd og erhvervsmæssige snilde har han fra faderen, Oluf Nybo, som arbejdede for B&O, mens den helhedsorienterede, filantropiske og spirituelle tilgang til livet kan tilskrives moderen, Inge Nybo. Hun var en kunstnerisk sjæl, som samtidig var stærkt politisk engageret. Det var hende, der lærte Sebastian om Kierkegaard og ligeværdighed, og hende, der fik understreget over for ham, at man aldrig nogensinde skal være bange for at sige det, man virkelig mener.

Mens forældrene og de mange søskende blev tilbage i Struer – hvor Sebastian tog alle 10 klassetrin på Øster Skole – forlod han byen, i første omgang for at få sin eksamen på Handelsskolen i Holstebro. Han slog sig ned i København, hvor han blandt andet studerede egyptologi på Carsten Niebuhr Instituttet ved Københavns Universitet. Sebastian måtte imidlertid erkende, at studiet snarere handlede om at få stillet nysgerrigheden, end det handlede om en målrettet karriere – så da han fik tilbudt en stilling som salgsansvarlig, slog han til.

Fra annoncekoordinator til leder på Politiken

Det første rigtige job, som Sebastian således fik, var som annoncekoordinator – først ved et handelsfirma, siden hen ved et mindre magasin. Efterfølgende gjorde han kortvarigt karriere i sundhedssektoren, blandt andet i en institution på Sjælør Boulevard, hvor Sebastian arbejdede med at integrere børn med handicap i fælleskabet. Men den stilling, som mere end nogen anden ville komme til at forme Sebastians fremtidige liv, var hos Politiken, hvor han var salgs- og uddannelsesleder i fem et halvt år. Her arbejdede han med at uddanne sælgere med særligt fokus på det relationsbaserede salg – og således på psykologien i salgssituationen.

Sebastian var blot en ung mand i starten af 20’erne, da han blev ansat på Politiken og havde således meget at lære endnu. Hans leder, Hanne Frimodt, gav ham plads til at udfolde sit talent, og godt støttet af hende deltog han i et væld af kurser i personaleudvikling, testprofiler og ledelse, ligesom han flittigt studerede sociologi og psykologi på egen hånd ved siden af jobbet. At han allerede dengang var en driftig herre,vidner hans energiniveau om – for ved siden af fuldtidsjobbet på Politiken og det omfattende selvstudium, gjorde han sig også som bartender på tidens in-sted, Krasnapolsky.

Første tur på podiet blev et vendepunkt

Den karrieremæssige åbenbaring kom, da Sebastian i forbindelse med sit Politiken-arbejde skulle holde sit første store foredrag. 200 gæster skulle høre den unge leder fra et af Europas mest prominente bladhuse formidle sine tanker om personaleudvikling inden for telemarketing. Først på vej op til podiet slog det Sebastian, at han aldrig før havde talt for så mange mennesker. Men da han først stod der, skete der noget. Al nervøsitet forsvandt, og Sebastian leverede et blændende foredrag – og scorede samtidig højere i den efterfølgende evalueringsrapport end nogen anden hidtil.

Det blev et vendepunkt for Sebastian, som efterfølgende blev en stærkt eftertragtet og prisvindende foredragsholder – og inden længe i så høj en grad, at han valgte at sige farvel til Politiken og tak for fem et halvt forrygende år for at satse helhjertet på sin egen virksomhed, SEB Gruppen A/S.

Navnet SEB er ikke, som mange tror, de tre første bogstaver af Sebastians navn, men i stedet en forkortelse for Sensitiv Emotionel Bevidstgørelse. Siden stiftelsen i 1989 har Sebastian holdt kurser, seminarer og foredrag for mere end 350.000 mennesker i både ind- og udland.

Væk med hensynsbetændelsen

I front for SEB Gruppen A/S har Sebastian samarbejdet med en bred vifte af virksomheder og organisationer, som blandt andre tæller Novo Nordisk, SKAT, Nordea, Forsvaret, Teknologisk Institut og Google. Han har en unik kompetence og faglig indsigt i forandringsvillighed, radikal innovation, optimering af organisatoriske strukturer og indfrielse af det enkelte individs potentiale – med fokus på at fjerne det, han med sit eget begreb kalder ”hensynsbetændelse”. Han kæmper mod forstillelsen, mod fejlcasting af medarbejdere og spildte potentialer, og han er således blevet kaldt en moderne frihedskæmper.

Hans filosofi kommer både til udtryk i det daglige arbejde, som først og fremmest består af foredrag og undervisning, og i en række bøger – herunder den populære “Sådan håndterer du besværlige personer”, som har solgt langt over 12.000 eksemplarer, mens ligeledes langt mere end 55.000 mennesker har oplevet foredragsudgaven af konceptet. Hans unikke viden er desuden sammenfattet i mere end 40 forskellige træningsforløb, og her har Sebastian især vundet anerkendelse for forløbene Lønsomme forandringsprocesser, Det indre lederskab – nøglen til selvledelse og High Performance Team.

Det er især som en af Danmarks mest eftertragtede foredragsholdere, at Sebastian er kendt af de mange – og med foredragstitler som Forberedt på Forandring, Arbejdsglæde – hvor blev den af og Slip Talenterne Løs er det ikke noget under, at han har travlt. Hans brud med vanetænkningen er både indsigtsskabende, provokerende og ikke mindst underholdende – for det kan jo godt være sjovt, selv om det er klogt.

Nye bøger på vej – og ny virksomhed stiftet

Til at begynde med bestod Sebastians virksomhed kun af ham selv, og nu, et kvart århundrede senere, gør den det igen. Sebastian har valgt at skabe mere tid til at lave research og til at skrive, og der er to nye bøger på vej. Undervejs i SEB Gruppens historie har der imidlertid været op til 12 medarbejdere, og mange er efterfølgende blevet prominente navne inden for feltet – såsom Anne Karin Smidt, Hannebritt Abrahamsen og Henrik Leslye.

At Sebastian netop har samlet et team af unikke kompetencer omkring sig og opstartet en ny virksomhed, Identity Blueprint , der til efteråret lancerer et af verdens mest nuancerede personprofilværktøjer, vidner om hans fortsat stærke drive.

Kampen mod undertrykkelse

Gennem sit arbejde har Sebastian besøgt flere lande, end han kan huske, men især så forskellige destinationer som Agios Pavlos, New York, Amsterdam, Ammassalik og Akureyri har sat et tydeligt præg på ham. Intet sted har dog gjort så stort indtryk som Dharamsala i det nordlige Indien. I 10 år har Sebastian arbejdet som næstformand for Tibet Charity med ansvar for The Self-Sustainable Business Development Foundation. Tibetanernes religiøse og politiske overhoved, Dalai Lama, har også gjort stort indtryk på Sebastian, og ikke mindst deres tre dage lange møde i netop Dharamsala, som resulterede i den fælles bog “På sporet af det etiske menneske.”

50-års fødselsdagen markeres på selve dagen, den 8. maj, med en reception på STAY, Islands Brygge 79A, hvor Sebastian byder venner, samarbejdspartnere og forretningsforbindelser velkommen.