Den 28. maj 2009 udkom adm. direktør og erhvervspsykologisk rådgiver Sebastian Nybos nye bog: ”På sporet af det etiske menneske”. Liv & Sjæl har talt med Sebastian Nybo om bogen, og om hvad den er kommet til at betyde i hans eget liv.
af Sibila Reventlow
Bogen bliver til
Bogens udgangspunkt var oprindeligt en række spørgsmål, Sebastian havde med sig fra ledere og andre nøglepersoner i erhvervslivet, som Hans Hellighed den 14, Dalai Lama kunne besvare og derved tale om sit eget lederskab og sine egne erfaringer med etiske dilemmaer. Imidlertid viste det sig, at Hans Hellighed også ville tale om det generelle aspekt af det at være et etisk menneske, så Sebastian kom hjem med et kæmpe materiale. Ved afslutningen af deres samtaler blev Sebastian med egne ord rørt dybt – helt ind i sin sjæl: ”… og den kærlighed han gav til det her projekt, skulle jeg give videre. Så uanset hvad det ville koste mig af anstrengelser eller noget som helst, så var dette en livsopgave… og det var godt, for det har det krævet. Altså, det har krævet rigtig mange ressourcer at få bearbejdet det kæmpe materiale. Mit eget personlige liv har måttet træde i baggrunden for at få det hele til at hænge sammen. Og det er fint, for jeg har lært SÅ meget undervejs i denne skriveproces.
Bogen VILLE noget, og jeg måtte bare følge trop… som om den ville have, at jeg skulle afdække den basale grundetik og de vilkår denne bedst trives i – og finde ud af hvordan, man som moderne menneske kan udtrykke etikken i konkrete handlemåder. Jeg bruger også andre erfaringer end HH. Dalai Lamas – blandet andet Kirkegaards, som er dybt integreret i mit eget livsmønster. Det gør bogen facetteret og spændende, synes jeg.”
Vi er ét folk – hvordan er det så, vi behandler hinanden? ”Den essentielle grundtone i bogen handler om fællesskab. Fordi vi er et. Vi er et folk, det beviser jeg faktisk i bogen. Naturvidenskabeligt er vi et folk – hvis man ser på vores genkode, så er vi bror og søster. Det er blevet sagt rigtig, rigtig mange gange, men nu er der naturvidenskabeligt belæg for det. Når nu vi er bror og søster, hvordan er det så, vi behandler hinanden? Det kan vi ikke!! Jeg har et eksempel i bogen. Jorden kunne sagtens brødføde 13 milliarder mennesker, og vi kunne have det fint med hinanden. Det er ikke et problem, at vi er 6,9 eller 7 eller hvor mange, vi nu er. Det er ikke noget problem overhovedet, jorden kunne sagtens brødeføde 13 milliarder, mener de fleste. Det er måden, vi gør det på, der er frygtelig.”
En fordeling af ressourcer, som mange af os regner for selvfølgelig?
”Ja, men mere end det. Jeg tror mange mennesker er så stivnede i deres forståelse, at de tager det for et absolut og tænker; det kan ikke forandres. Det kan ikke forandres?? Selvfølgelig kan det da det!! Og det skal det da. Vi har så mange ressourcer på jorden, på trods af finanskrise og alt muligt andet. Vi kunne vælge at fordele ressourcerne helt anderledes! Når selv naturvidenskaben har taget afsked med et trossystem, der placerer mennesket som den højest udviklede race på jorden, så er det vel også på tide, at vi andre gør det. Faktisk er myren vigtigere end os, set ud fra jordens økosystem, hvilket godt lige kan få en til at gentænke en del handlinger. Det er et emne, jeg kommer meget mere ind på i bogen, så mennesket forlader altså 1. pladsen på evolutionstrappestien..”
Om levende etik og om at være etisk i sit liv
”Jeg har den kongstanke, at hvert menneske har en cirkel af indflydelse, og den skal man bruge maksimalt. Man skal gøre det, man kan, med de ressourcer man har, og gør man det, kan man ikke gøre mere. Det er klart, at hvis man er præsident, så har man en meget større indflydelsescirkel, end hvis man arbejder som hjemmehjælper, men det er ikke størrelsen af indflydelse, det handler om, men om hvor godt man udnytter den, og de muligheder man har. Vi kan alle sammen gøre noget!
Altså, der er ikke nogen nemme løsninger, når vi taler om etik og de dilemmaer, der er her på jorden. Nogle ting er vi nødt til at have nogle lange stræk på for at finde løsninger på dem, men jeg er ekstremt handlingsorienteret, og jeg vil gerne have løsninger i morgen. Jeg har denne her sense of urgency!”
Er etik og dyb indre hjertefølelse om hvad man vælger at gøre det samme?
”Fuldstændig. Der er en del etiske cases i bogen. Hvis man nu står i et medicinalfirma, hvor man ved, at de piller man står og laver gør folk raske, så er det nemt. Hvis man ved, at de fastholder mennesker i sygdom, og man kun laver pillerne for at tjene en masse penge, så er det også nemt – så skal man bare taget sin kittel af og gå!”
Hvis man tør?
”Nej, det skal man, der er no mercy her. Hvis man ved det, skal man gå hjem!”
Så – er det ,at man ved det også større end ens angst?
”Hvad så hvis man er i Indien, og man står på en fabrik, og man har 5 sultne børn, og man ved at ens arbejde bliver taget af en anden, hvis man går – hvad gør man? Hvad så hvis man i Danmark f.eks. arbejder på et reklamebureau, og man står og markedsfører nogle piller, man godt ved ikke helbreder? Man er ikke direkte involveret i produktionen, man er bare sådan sekundært involveret. Lad os sige, det er en opgave ud af 50 og de 49 andre handler om økologi og bæredygtighed og elbiler. Du har en skidt opgave ud af 50 opgaver. Hvad skal du så gøre?”
Det kommer an på hvem man er? Det er jo forskelligt…
”Det er der, jeg har en påstand i bogen: Nej det er ikke! Det er ikke forskelligt! Det kan ikke gradbøjes. Etik kan ikke gradbøjes! Hvis det er forkert, så er det forkert.”
Det sidste, du siger, er jeg helt enig med dig i. Grunden til jeg siger det er forskelligt, er fordi det kommer an på, hvor bevidst man er?
”Enig! Men. Perspektivet er, hvis man ikke tror, det har nogen påvirkning for ens egen fremtid, man kan lave en cost and benefit analyse på det nærmeste, hvis man nu ved, man skal leve mange liv, så kan man ikke gøre det. Så kan man principielt ikke gøre det, så skal man møde de her mennesker igen og igen og igen og igen, som man har skadet… det er da rigtigt, rigtig dumt…! Hvis man tror man lever et liv og ikke skal se nogen igen, så gør det ikke helt så meget at handle skidt.
Så det har jo også lidt at gøre med hvad man tror… altså, der er jo mange, mange trossystemer, det gør jeg også op med! De får et skud for boven, alle sammen. Også Buddhismen. Hvor lever man et religiøst liv? Altså, ikke gammeldags religiøst, men levende spirituelt? Religion er ligesom blevet brugt så mange gange, det ord, det kan ikke bruges så godt mere, det framer negativt… DET HANDLER OM DEN LEVENDE, VIBRERENDE ENERGI I DET, DU GØR!”
Den er jo i virkeligheden levende etik, ikke?
”Ja. Det er i det, vi er. Så længe at vores indre kompas kan mærke, at vi er i den levende strøm, så længe man er der, så er det godt!
Om at følge et kald
Jeg skriver nogle ting i denne her bog, som jeg godt kan se er kontroversielle. Altså, jeg har altid været meget diplomatisk i mine udtalelser, lidt forsigtig – jeg har altid været sådan ordentlig, og det er jeg ikke i bogen her.”
Nu er du klar i spyttet?
”Fuldstændig! Og hvem er jeg…? Det jeg tænkte, det var:
At folk vil læse denne her bog og tænke, han kan altså ikke tillade sig at kritisere alt..! og – jeg kritiserer ikke! Det er meget kærligt, jeg lyser på det. Jeg sad flere gange, da jeg skrev bogen, og tænkte: det her, det skriver jeg simpelthen ikke…! Det var som om, det ville skrives, og jeg sad bagefter og tænkte: Det tør jeg ikke at sige det her..! altså om muslimerne og islam og jødedom og kristendom – det om storkapital og banker og grådighed og griskhed og… altså, den får jo ikke for lidt!
Det fik den, jeg kunne ikke lade være. Min personlighed var bange – og den måtte fise af. Det er det, der skal stå. Jeg var personligt lidt bange et par gange undervejs, – hvad er konsekvensen af dette her??? Nu kan jeg mærke det er underordnet, hvad konsekvensen bliver. Sådan må det være, det skal jo siges!”
Bladet her hedder ”Liv & Sjæl”, du har flere gange nævnt din sjæl. Som jeg hører dig, er det en af dine opgaver som sjæl at have skrevet denne her bog?
”Ja! 100%!”
Så er det jo bare med at få sin personlighed til ikke at stå i vejen?
”Fuldstændig” fuldstændig.
Når jeg underviser i mere teosofiske emner, plejer jeg at bruge det eksempel, at personligheden kan være et rigtigt godt hundekobbel – foran slæden, men det skal være sjælen, der styrer slæden! Grunden til jeg har arbejdet i erhverv er fordi, det er der, de fleste menneskers liv præges. Nu er jeg ligesom vokset ud af den skjorte og er kommet over i det her felt, hvor nu er det ikke kun det, der er spændende – nu vil jeg gerne i kontakt med alle mennesker.”
En krise er et sammenbrud og et muligt gennembrud – har bogen startet en krise i dit liv?
”Krise betyder udvikling! Det er den 1. egentlige krise, der har været i mit liv, har været omkring denne bog – fordi den har gjort det ved mig, som jeg snakkede med alle de andre mennesker om… det, der forbavsede mig var, at jeg vidste jo godt, hvorfor jeg er her, før jeg skrev bogen. Jeg har altid haft en indre vished om, hvordan tingene hang sammen, men der var mange, mange år, hvor jeg ikke talte om, hvad jeg vidste om mine inkarnationer og min oplevelse af at være kommet med ”en opgave”. Jo til mine venner men ikke sådan offentligt. Så kommer denne her bog og så føler jeg, jeg har taget den kappe af, jeg ligesom har haft gemt mig bag, altså en cloackingdevice.
Jeg har stået der som autoritet på mange andre områder og udtalt mig om en masse ting og de er rigtige. Det jeg har sagt er stadigvæk fuldstændig sandt. Jeg har bare ikke tidligere sagt alt. Nu siger jeg noget mere, der kommer ligesom en etage mere på det jeg siger. Jeg kan ikke længere gemme mig bag min almindelighed når bogen først er udkommet. Det syntes min personlighed ikke var sjovt, den havde det ikke godt..”
Men siden du siger det i datid, lyder det som om at det har du fået landet et fredeligt sted?
”Jo, jeg har tænkt meget over det. Jeg er helt, helt på plads med det nu, det er fantastisk at opleve. Det er en stor gave, den bog har givet mig! Det har været en fantastisk rejse for mig, at få skrevet mig igennem den. Bogen har været en eye-opener i min egen eksistens og jeg håber, den kan være det i andres. Hvis den bare kan hjælpe et menneske til at se en vej til dybere erkendelse af, hvad vedkommende kan gøre etisk for at være aligned med (red. På linie med) jordens liv og valg, så er det godt. Hvis den kan hjælpe flere – fint!!”
Du har fulgt et kald?
”Ja, jeg har fulgt min sjæls kald og det er også derfor, det er fuldstændigt lige meget hvad omkostningen så end måtte være – for jeg har gjort det, som har fået min sjæl til at juble” det bliver jeg ved med – uanset hvad – for det er opskriften på at være spillevende i livet.”
Om Sebastian Nybo
Han er grundlægger af SEB gruppen A/S (erhvervspsykologisk rådgivningscenter) og han er ansvarlig for koncept og teoriudvikling. Han er en anerkendt underviser, debattør og skribent med international erfaring og netværk, og han arbejder med såvel erhvervsrådgivning som spiritualitet. De senere år har Sebastian Nybo specialiseret sig inden for emnerne, Evolutions psykologi, holistisk lederudvikling og selvledelse – et emne han har skrevet om i bogen, ”Det Indre Lederskab”, der udkom i 2. udgave i 2004.
Den 15. maj 2009 udkom ”Sådan håndterer du besværlige personer” hvor han giver læserne en værktøjs orienteret gennemgang af de klassiske konflikter og deres årsager – og nok så vigtigt – løsningsforslag. Han har bl.a. undervist hos Nokia, Lego, Danske Bank, Deloitte og Microsoft og holdt foredrag og kurser for mere end 350.000 mennesker.
Fakta om bogen
Titel: På sporet af det etiske menneske
Forlag: Kastaniehøj Forlag
Forfatter: Sebastian Nybo med H.H. Dalai Lama
Omfang: ca. 243 sider
Pris: 249,-